Om dansen


Om Squaredansen

Modern squaredans är en amerikansk folkdans som dansas likadant över hela världen. Man dansar i grupper om 8 dansare uppställda i fyrkantsformation. En sådan grupp kallas square. Callern (dansledaren) bestämmer vilka turer (call) som ska utföras. Dansarna behärskar ett visst antal call, men de vet inte på förhand vilka och i vilken ordning de kommer att ropas ut under den aktuella dansen. Musiken är varierande, är det bara rätt rytm kan man dansa både till klassisk musik, country och pop.

Om dansens nivåer

Man dansar på olika nivåer. Det är vanligt att det kan ta två terminer att lära sig den första nivån som kallas Basic och omfattar 53 call. När man kan Basic är man redo för att gå ut på danser i Sverige. Vill man fortsätta upp på fler nivåer finns det alltid något mer att lära.

Om dansarnas klädsel

Den speciella klädseln med vida kjolar för damerna och särskild långärmad skjorta för herrarna är numera inte obligatorisk. Den klädseln har mest till uppgift att höja den allmänna feststämningen på danserna. Ibland kan dock de som arrangerar en viss dans ha önskemål om klädstil, vilket då i så fall anges på inbjudan till dansen.

Om dansens positiva egenskaper

Nämnas kan också att squaredans inte är någon tävlingsdans.                            Man dansar för att ha roligt och åldern spelar ingen roll. Alla generationer har roligt tillsammans, och man behöver inte ha med någon egen partner. De olika squaredansklubbarna anordnar danser där vi träffas, dansar och har trevligt.


Du kan läsa mer i Wikipedia.

De vanligaste frågorna om Squaredans.

Kunskapslistan från SACT

Film om Squaredance på Youtube.com - What is Square Dance?


Välkommen du också !

Vill du prova på - kontakta någon i styrelsen.